България първа по селскостопанска продукция в ЕС

Това показва ново проучване
11 ное 2022 20:08, Росен Стойчев
33
България първа по селскостопанска продукция в ЕС
Снимка: БГНЕС

България е с най-голям ръст на селскостопанската продукция сред страните членки на ЕС през 2021 г. в сравнение с предходната, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

У нас селскостопанската продукция е нараснала с 37% и достига обща стойност от 5,5 млрд. евро спрямо малко над 4 млрд. евро през 2020 г. Основен принос за това има зърнопроизводството, което почти е удвоило стойността си за една година – от 1,3 млрд. евро на 2,2 млрд. евро. Ръст е отчетен и при растениевъдството и животновъдството.

Още по темата


След страната ни се нареждат Румъния с увеличение от 25% и Чехия с 16 на сто.

 Сред ключовите страни членки на ЕС стойността на селскостопанската продукция е нараснала с 10% в Испания, с 8% във Франция и Нидерландия, с 6% в Италия и Полша и с 3% в Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: БългарияЕвропапърва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До до 13Били сме ние ,а земи разгледай някоя и друга снимка от тогава ,има ,после си прави изводите
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В статията се говори за ръст на стойността, не на количествата. Първи сме, защото сме с най-висок ръст най-вече на инфлацията. Като скочат цените с 50% имаме ръст.
25
0
 
7
 
! Отговори
Бойко е прав преди 1 година
До Anonimna - Вярно си е , че няма бедни ! Достатъчно сте прости за да ДЕМОНСТРИРАТЕ стандарт на живот , който не е на бедни хора : Коли , дрехи , молове почивки , обзавеждане , нови жилища , ресторантите , телефончета , козметики , фризьоти и т.н и т.н. - можем да изброяваме до утре ! Кажи едно нещо от което сте се лишили , че да твърдите че сте бедни - С какви пари си издържате децата да учат в чужбина ако сте бедни ?!
24
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Кого лъжете......
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земята ни е хубава и плодородна - но няма кой да я работи. Знаете ли колко трактористи и комбайнери се търсят - заплатите са много добри, машините много модерни климатизирани с комфортни кабини. Но какво от това. Друго е в града - трафик, мръсен въздух, забавления, а на село ако бачкаш няма къде да си изхарчиш парите..
22
2
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Това е достоверно колкото ковид статистика.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак 37% скок... според мене е имсло някакъв реекспорт на украинско зърно, което е миналл като българско.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън,дрън,ярина,българина консумира полски картофи,турски зеленчуци,гръцки цитруси,македонски плодове,китайски чесън и лук,ама иначе сме първи по селскостопанска продукция!
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и комунистите се надяваха ЕС и САЩ да се сринат ама не би. Вече 80 години чакате не ви ли омръзна.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не че съм фен на Борсов, но точно по негово време най-после българите започнаха да ходят масово на почивки в Гърция и на границата чакаха с часове.
17
0
 
7
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 1 година
Статистическа еквилибристика!
16
6
 
8
 
! Отговори
Anonimna преди 1 година
Аз съм изумена от тази фейк нюз. Това беше и при тиквата- в България няма бедни българи, всичко е наред, и заради това хората се разбунтуваха. Дано и сега така да стане, да се унищожат тези лъжци, които нарочно политически отвън, свои, един народ тъпчат. Надявам се и този ЕС да се срине, то почти се е сринал. Знам едно, че по времето на комунизма държавата произвеждаше-селско стопанство, лека и тежка промишленост.можр и да ме е имало богаташи, но нямаше бедни,. Сащ се дразнят от ЕС .....
15
7
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Били сме най-големи селскостопански производители до септември 44та година. България е била на първо място по темп на развитие на Балканския полуостров през 1939та година. Нашите соц мижитурки винаги сравняваха българското производство с 39та година. Успяхме да стигнем нивото чак през средата на 70те години. Поне си признаха. И даже бяха много горди колко добре се развиваме. Ако не им бяха взимали земята и фабриките щяхме да сме на едно ниво със Запада.
14
0
 
10
 
! Отговори
Поправка преди 1 година
Беше. Някога.
13
0
 
13
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 1 година
Това заглавие от афиш на "Сатиричния театър" ли е или на "Сълза и смях" ?! България първа по селскостопанска продукция в ЕС - смях в залата ! Виж , у(при)свояване на евросредства , е друго нещо ...
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига,бе!Тогава защо магазините са пълни с вносни плодове,зеленчуци и месо?
11
0
 
11
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Кога сме били най-големи селскостопански производители? На какво? Спрямо кого?
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2022 гидина България е с най голям ръст от страните в ЕС в производството и износа на на селскостопанска продукция,електроенергия,оръжие и горива,в същият момент,България е с най ниските доходи и най малкият ръст на заплащането на труда?Или някой прави огромни печалби и се прави на луд,или някой много послъгва?
9
0
 
10
 
! Отговори
Уточнете преди 1 година
Ръст на ЦЕНАТА на селскостопанска продукция.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно е да удвоиш производството, друго е да се е удвоила стойността му, ама така се твори "растеж". Ей така се надлъгват в ЕС.